Velykinis pyragas su kiaušiniais ir žaliaisiais žirneliais

Sudedamosios dalys:

300 ml pieno,
400 g kvietinių miltų,
2–3 valgomieji šaukštai aliejaus,
1 valgomasis šaukštas cukraus,
1 arbatinis šaukštelis sausų mielių,
2 arbatiniai šaukšteliai druskos,
100 g marinuotų žaliųjų žirnelių.
Įdarui:
5 virti kiaušiniai,
100 g tarkuoto sūrio,
1 ryšelis žalių svogūnų,
2–3 valgomieji šaukštai majonezo „Vilnius“,
druskos ir krapų papuošimui.

PARUOŠIMO BŪDAS:

mieles ištirpinkite šiltame piene. Įberkite druskos ir cukraus. Suberkite miltus ir supilkite aliejų, pieną, suberkite marinuotus žaliuosius žirnelius. Palikite pakilti vieną valandą. Tešlą iškočiokite ir įklokite į aliejumi pateptą kepimo skardą. Dubenyje sumaišykite tarkuotą sūrį, smulkiai supjaustytus žalius svogūnus, supjaustytus virtus kiaušinius, šiek tiek druskos. Ant tešlos paskirstykite įdarą. Suformuokite pyrago kraštus ir užpilkite majonezo „Vilnius“. Pašaukite pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros, ir kepkite 25–30 minučių. Kai iškepęs pyragas atvės, supjaustykite porcijomis. Skanaus.

Kiaušiniai, įdaryti avokadu ir špinatais

Sudedamosios dalys:

3 kiaušiniai,
90 g avokado,
30 g špinatų,
2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių,
3 valgomieji šaukštai majonezo „Vilnius“,
0,5 g druskos,
šiek tiek juodųjų pipirų,
petražolių papuošimui.

PARUOŠIMO BŪDAS:

išvirkite kiaušinius ir gerai atšaldykite. Apšlakstykite nuluptą avokadą citrinos sultimis. Saują špinatų užpilkite verdančiu vandeniu, supilkite į kiaurasamtį ir iš karto perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite. Sutrinkite avokadą, špinatus ir kiaušinių trynius, įpilkite majonezo „Vilnius“, kol masė taps padažu, įberkite druskos ir pipirų. Konditeriniu švirkštu masę supilkite į kiaušinių baltymus. Skanaus.

ISPANIŠKA BULVIŲ TORTILIJA

Sudedamosios dalys:

4 bulvės,
6 kiaušiniai,
1 svogūnas,
100 g majonezo „Vilnius“,
šiek tiek druskos ir aliejaus.

PARUOŠIMO BŪDAS:

bulves nuskuskite, supjaustykite didesniais kubeliais, sumaišykite su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos. Svogūną supjaustykite kubeliais. Į keptuvę įpilkite maždaug tiek aliejaus, kad beveik apsemtų bulves. Aliejų įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Į įkaitintą aliejų sudėkite bulvių kubelius ir svogūną. Išmaišykite, uždenkite dangčiu. Kepkite 20 minučių ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kad neprisviltų, kol bulvės suminkštės. Kiaušinius išplakite su 1/3 arbatinio šaukštelio druskos. Į kiaušinių masę sudėkite iš keptuvės išgriebtas bulves, viską sumaišykite, paragaukite ir prireikus įberkite druskos. Į švarią keptuvę įpilkite maždaug 0,5 cm aliejaus (mano keptuvė buvo 24 cm pločio, bet jei norite storesnės tortilijos – kepkite mažesnėje), suverskite bulvių ir kiaušinių masę, išlyginkite paviršių. Kepkite 5–7 minutes ant vidutinės ugnies. Paskui ant keptuvės uždėkite plokščią lėkštę ar dangtį, apverskite tortiliją į lėkštę (arba dangtį) ir atsargiai vėl sudėkite į keptuvę, kad neiškepusi pusė iškeptų. Kepkite dar 5–7 minutes. Išimkite iš keptuvės ir patiekite su majonezu „Vilnius“. Skanaus.

ŠVENTINĖ veršiena

Sudedamosios dalys:

300 g veršienos sprandinės,
2 g krapų,
po 5 g čiobrelių, peletrūnų,
šalavijų ir druskos,
20 g aliejaus,
200 g majonezo „Vilnius“,
šiek tiek juodųjų pipirų.

PARUOŠIMO BŪDAS:

susmulkinkite prieskonines žoleles. Sprandinę ištepkite aliejumi ir tolygiai apibarstykite žolelėmis ir druska. Sprandinę marinuokite 5–7 valandas. Marinuotą sprandinę 12 valandų virkite 50 laipsnių temperatūros vandenyje. Išvirtą atvėsusią sprandinę apkepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus. Iškepusią sprandinę supjaustykite gabalėliais ir patiekite su majonezu „Vilnius“. Skanaus.