TIKRAS
LIETUVIŠKAS
SKONIS

ŠVENTINIAI RECEPTAI

Briuseliniai kopūstai su šonine

SUDEDAMOSIOS DALYS:
500 g briuselinių kopūstų,
150 g šaltai rūkytos šoninės juostelėmis,
1 svogūnas,
1 žiupsnelis jūros druskos,
1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų,
1 šaukštelis kmynų,
1 žiupsnelis aitriųjų paprikų,
100 g majonezo VILNIUS

PARUOŠIMO BŪDAS
briuselinius kopūstus nuplaukite, nuimkite viršutinius lapelius. Susmulkinkite svogūną ir jį pakepinkite keptuvėje. Jam suminkštėjus, suberkite kmynus, briuselinius kopūstus. Pagardinkite druska, pipirais, aitriųjų paprikų dribsniais ir pakepinkite 5–7 min., kad kopūstai šiek tiek suminkštėtų, bet išliktų traškūs. Kiekvieną pakepintą briuselinį kopūstą apvyniokite šoninės juostele ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepkite iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. Patiekite su majonezu VILNIUS. Skanaus!

Kalakuto vyniotinis su džiovintais vaisiais

SUDEDAMOSIOS DALYS:
1,8 kg kalakutienos,
200 g džiovintų abrikosų,
70 g razinų,
250 ml sauso baltojo vyno,
3 valgomieji šaukštai sviesto,
150 g džiovintų slyvų be kauliukų,
3 valgomieji šaukštai vištienos prieskonių,
200 g majonezo VILNIUS

PARUOŠIMO BŪDAS
mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė. Tada įtrinkite prieskoniais ir palikite kelioms valandoms marinuotis. Džiovintus vaisius nuplaukite, užpilkite vynu ir taip pat palikite, kad išbrinktų. Paskui nuvarvinkite nesusigėrusį skystį, vaisius sukimškite į mėsos įpjovą, o kraštą susmeikite mediniais smeigtukais. Paruoštą krūtinėlę aptepkite sviestu ir iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 1 val., retkarčiais palaistydami susidariusiu skysčiu. Prieš patiekdami smeigtukus ištraukite, o mėsą supjaustykite griežinėliais. Patiekite su majonezu VILNIUS. Skanaus!

Kalėdinis karpis

SUDEDAMOSIOS DALYS:
1 išdarinėtas karpis,
1 šaukštelis sviesto,
5 skiltelės česnako,
2 šakelės rozmarino,
0,5 šaukštelio čiobrelių,
pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų,
1 citrina,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus, 200 g majonezo VILNIUS

PARUOŠIMO BŪDAS
sumaišykite sviestą, 2 trintas česnako skilteles, smulkintus rozmarinus, džiovintus čiobrelius, druską ir pipirus. Paruoštu sviestu ištepkite supjaustyto karpio gabalėlius, juos apdėkite citrinos griežinėliais ir šviežių rozmarinų šakelėmis. Pašlakstykite žuvį alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska. Į kepimo skardą įdėkite likusias česnako skilteles, citrinos griežinėlius. Ant jų sudėkite žuvį. Kepkite iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 °C laipsnių ir kepkite dar 15 min. Patiekite su majonezu VILNIUS. Skanaus!

TIKRAS
LIETUVIŠKAS
SKONIS

ŠVENTINIAI RECEPTAI

Mėsos pyragas

SUDEDAMOSIOS DALYS:
1 pakelis sluoksniuotos tešlos, 500 g mėsos faršo,
3 svogūnai,
aliejaus kepimui,
pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų,
1 kiaušinis,
200 g majonezo NAMINIS

PARUOŠIMO BŪDAS
iškočiokite tešlos lapus taip, kad jie atitiktų jūsų skardos dydį. Vienu tešlos lapu išklokite kepimo skardos dugną. Susmulkinkite svogūnus ir juos apkepkite, kol apskrus. Faršą sumaišykite su prieskoniais ir patroškinkite apie 10 min. Tada paruoštą faršą sudėkite į skardą, ant viršaus sudėkite apkeptus svogūnus ir uždenkite kitu tešlos lapu. Pyrago šonus suspauskite. Pyragą aptepkite kiaušiniu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas pagels. Patiekite su majonezu NAMINIS. Skanaus!

Koldūnai su grybais

SUDEDAMOSIOS DALYS:
tešlai: 250 g miltų,
1 kiaušinis,
2 kiaušinių tryniai,
5 šaukštai vandens, žiupsnelis druskos;
įdarui: 2 saujos džiovintų grybų,
2 skiltelės česnako,
po žiupsnelį mairūno ir druskos, šlakelis aliejaus,
100 g majonezo NAMINIS

PARUOŠIMO BŪDAS
iš vakaro užmerkite džiovintus grybus. Kitą dieną juos išvirkite ir sumalkite. Susmulkinkite česnaką, sumaišykite su grybais ir apkepinkite. Įberkite maltų juodųjų pipirų ir druskos. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite, išspauskite stikline apskritimus ir sudėjus į juos įdarą, suformuokite koldūnus. Užvirkite vandenį, įberkite druskos ir virkite 6–10 min. Patiekite su majonezu NAMINIS. Skanaus!

Šventinis silkės vyniotinis

SUDEDAMOSIOS DALYS:
4 virti burokėliai,
3–4 virtos morkos,
3 virtos bulvės,
2 virti kiaušiniai,
1 silkė,
1 svogūnas,
100 g majonezo NAMINIS, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų

PARUOŠIMO BŪDAS
išvirkite neluptas ir neskustas daržoves ir kiaušinius, juos atvėsinkite. Silkę supjaustykite smulkiais kubeliais. Susmulkintą svogūną sumaišykite su silkės kubeliais. Išvirtas daržoves ir kiaušinius nulupkite ir sutarkuokite. Sutarkuotus burokėlius nusunkite ir dėkite lygiu sluoksniu ant maistinės plėvelės. Ant viršaus uždėkite maistinės plėvelės ir lengvai paspauskite (plėvelę nuimkite). Ant burokėlių sudėkite morkas, pabarstykite druska ir paspauskite. Patepkite majonezu. Ant morkų sluoksnio dėkite sutarkuotas bulves, pabarstykite druska ir lengvai paspauskite. Patepkite majonezu. Ant bulvių dėkite kiaušinių sluoksnį, pabarstykite druska, paspauskite ir patepkite majonezu. Išilgai centro sudėkite silkę su svogūnais. Susukite suktinuką ir užspauskite jo kraštus. Vyniotinį, įsuktą į plėvelę, 2–3 valandoms dėkite į šaldytuvą nakčiai. Prieš patiekdami vyniotinį supjaustykite. Skanaus!